Het is niet eenvoudig om in veiligheid te werken, als het werk op grote hoogte uitgevoerd wordt. Hiervoor is de hoogwerker uitgevonden. Alle toestellen die bedoeld zijn om veilig aan hoog gelegen locaties te kunnen werken worden Hoogwerker soorten genoemd. Hoogwerker soorten worden veel gebruikt in de industrie en de bouw. De brandweer maakt er ook veel gebruik van, maar maakt een verschil tussen een hoogwerker en een autoladder. Een autoladder wordt in de volksmond een ladderwagen genoemd. Het is een brandweervoertuig met een uitschuifbare ladder. Een hoogwerker bij de brandweer heeft een hydraulische arm, waaraan het eind een bak of platform zit.

Verschillende Hoogwerker soorten

Er zijn verschillende Hoogwerker soorten. De belangrijkste zijn hier op een rijtje gezet:

– Schaarhoogwerkers: Deze hoogwerkers hebben een platform om werknemers naar de plaats te brengen waar ze werken. Een schaarlift moet altijd op een optimaal horizontale ondergrond staan. Het platform wordt opgeheven met behulp van een hydraulische cilinder of door mechanische of pneumatische scharen, die uit elkaar worden gedrukt.
– Telescoophoogwerkers: Telescoophoogwerkers hebben uitschuifbare mastdelen, wat er toe dient om moeilijk bereikbare plaatsen bereikbaar te maken. De meeste telecoophoogwerkers zijn alleen geschikt voor een gelijkmatige ondergrond. Er zijn echter ook telecoophoogwerkers, die ook geschikt zijn voor een ruwe ondergrond.
– Autohoogwerkers: Een autohoogwerker wordt op de achterbak van een auto geplaatst. Hij is hierdoor makkelijk van locatie naar locatie te verplaatsen. Deze hoogwerker is vooral geschikt voor lichte klussen. Er is namelijk maar plaats voor maximaal 2 mensen in de bak.
– Aanhangerhoogwerkers: Een aanhangerhoogwerker wordt op een aanhanger chassis gemonteerd. Er is voor een aanhangerhoogwerker dus geen speciaal vervoer nodig. Ook op minder begaanbaar terrein kan deze hoogwerker gebruikt worden.
– Spinhoogwerkers: Spinhoogwerkers zijn niet erg groot en erg wendbaar. Deze hoogwerker kan zelfs binnen opgesteld worden. Een spinhoogwerker is vrij licht, dus wordt de ondergrond niet aangetast. Deze hoogwerker heeft een variabel zwenkbereik.

Veilig werken met een hoogwerker

Wilt u leren hoe je veilig met een hoogwerker kan werken? Hiervoor bieden wij speciale cursussen aan. Bij De Hoogwerker wordt de cursus ‘veilig werken met een hoogwerker’ gegeven. Dit neemt in totaal maar een dag in beslag. U leert veilig met een hoogwerker werken, zowel in de theorie als in de praktijk. Als u de cursus heeft afgerond, krijgt u een certificaat.