Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor zonnepanelen. Er zijn veel verschillende zonnepanelen beschikbaar. Vaak worden zonnepanelen voor u gemonteerd door uw gekozen bedrijf. Het is echter goedkoper als u het zelf doet. Kosten zijn van belang maar uw eigen veiligheid nog veel belangrijker. Een vitale vraag is: hoe kunt u zonnepanelen veilig monteren?

De voordelen van zonnepanelen

Het milieu heeft er veel baat bij als u elektriciteit opwekt door middel van zonnepanelen. Stroom uit zonlicht is namelijk erg duurzaam. Bij de productie van elektriciteit met een zonnepaneel komen er geen broeikasgassen en andere schadelijke stoffen vrij.

Een tweede voordeel van zonnepanelen is dat ze een sterke daling van uw energiekosten veroorzaken. Gemiddeld kan een huishouden van 4 personen met een elektriciteitsverbruik van 3500 kilowatt een zonnepaneel al binnen 7 jaar terugverdienen. Wist u dat een zonnepaneel minimaal 20 jaar mee gaat? U heeft er dus enorm veel voordeel van.

Zonnepanelen veilig monteren: elektriciteit

Als u een zonnepaneel monteert, werkt u met elektrisch geladen onderdelen. Het zonnepaneel is niet gemakkelijk uit te schakelen. Zodra er immers licht opvalt, is hij elektrisch geladen. U kunt een aantal maatregelen nemen om zo veilig mogelijk te werken:

– Zorg dat alle uiteinden van de gelijkstroomkabels goed zijn geïsoleerd.
– Werk alleen met gelijkstroomkabels die dubbel geïsoleerd zijn.
– Gebruik alleen éénaderige kabels.
– Werk met connectoren die aanrakingsveilig zijn.
– Hou de + en de – kabels goed uit elkaar.
– Zorg dat er in de buurt van de omvormer een mogelijkheid is om de zonnepanelen en de omvormer van elkaar te scheiden.
– Zie er op toe dat er een schakelmogelijkheid is, waarmee u de omvormer van het elektriciteitsnet kunt scheiden.

Zonnepanelen veilig monteren: op hoogte

Ongeveer de helft van de dodelijke ongelukken, die gebeuren tijdens het werk, doen zich voor bij werkzaamheden die ver boven de grond worden uitgevoerd. Het is dus van groot belang dat u zo weinig mogelijk risico’s neemt. Een manier om dat te doen is door middel van rope access. Rope access houdt in dat u vast zit aan een touw. Hiermee kunt u zonnepanelen veilig monteren.

Als u het niet vertrouwt om zelf de zonnepanelen te monteren, kan het personeel van De Hoogwerker dat ook voor u doen. De klimmers zijn allemaal gediplomeerd en ervaren. Als u uw zonnepanelen laat monteren door De Hoogwerker, bent u er zeker van dat het goed en veilig gebeurt.