Redden op hoogte

Wist u dat er volgens de wet altijd reddingscapaciteit aanwezig moet zijn, als er gewerkt wordt op hoogte? Er zijn manieren om veilig op een grote hoogte te werken. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Er bestaan altijd situaties waarin iemand in gevaar kan komen. Soms is er maar weinig tijd om te handelen. Wilt u weten wat u op dat moment moet doen? De opleiding “redden op hoogte” kan u hierbij helpen. Na deze cursus bent u in staat op drie manieren een redding in de hoogte uit te voeren. “Redden op hoogte” is een aanvulling en een vervolg op de cursus “Veilig werken in de hoogte”.

Redden op hoogte: de theorie

Eerst leert u over de wetgeving omtrent het werken op grote hoogte. U leert ook over ankerpunten en knopen, dit is essentiële basiskennis om een goede reddingsactie te kunnen uitvoeren. U leert over de verschillende klimmaterialen: hoe ze werken en waar u ze voor kunt gebruiken. Het is ook van belang dat u weet hoe de back-up systemen functioneren, zodat u ook veilig bent als er iets niet goed werkt.

Een belangrijk deel van de cursus is kennis van EHBO (eerste hulp bij ongelukken). Wat moet u doen als iemand bijvoorbeeld bewusteloos is geraakt? U krijgt ook theorie over hoe u mensen kunt redden. Aan het eind van de cursus krijgt u een theorie-examen, waarin uw kennis wordt getest.

Redden op hoogte: de praktijk

Theoretische kennis is belangrijk. Als u echter bepaalde dingen niet in de praktijk geleerd heeft, kunnen u bepaalde belangrijke vaardigheden ontbreken. U leert uw werkgordel op de juiste manier aan te trekken en lijnen te bevestigen. U gaat ook oefenen hoe u iemand mee kunt nemen met een afhaalapparaat.

Op 3 verschillende manieren zult u trainen hoe u iemand kunt redden: over een dakrand heen, van bovenaf takelen, takelen van beneden af. U krijgt een praktijkexamen waarin uw vaardigheden worden getoetst.

Redden op hoogte: wat zijn de kosten?

De kosten van de cursus is 270 euro per persoon (exclusief BTW). Daar krijg u heel veel voor terug:

– Koffie en lunch
– Het gebruik van klimmaterialen
– Een theorieboek
– Een certificaat

Redden op hoogte: Na de cursus

Het is belangrijk dat u zich na de cursus “werken op hoogte” regelmatig afvraagt of uw kennis en vaardigheden nog goed genoeg zijn om een reddingsactie te kunnen doen. Het certificaat is 1 jaar geldig.