Rope access

De Engelse term “rope access” betekent letterlijk “toegang door touw,” en staat in Nederland ook vaak bekend als “industrieel klimmen.” Ook simpelweg “abseilen” wordt vaak als synoniem gebruikt. Het is een snelle, veilige en kostenbesparende oplossing voor zeker de kleinere werkzaamheden. Volgens de Nederlandse wet moeten echter eerst alternatieven worden onderzocht. Zo heeft het werken met een hoogwerker de voorkeur boven rope access in de Arbowet. 

De Hoogwerker is bekwaam in beide technieken en kan u helpen met inventariseren wat voor uw situatie de beste oplossing is. Voor een permanente oplossing kunnen wij uw personeel ook verschillende opleidingen aanbieden, zodat zij de werkzaamheden zelf veilig kunnen uitvoeren.

Inventarisatie van de werkzaamheden

Voordat wij met werkzaamheden beginnen, zullen we altijd een inventarisatie van de situatie maken. Hierbij zullen we samen met u bekijken of het werken met een hoogwerker of rope access de voorkeur heeft. Ook wordt er een taakrisicoanalyse gemaakt om verassingen te voorkomen. Uit veiligheidsoverwegingen werken er altijd minimaal twee mensen aan een werkzaamheid. Als er onverhoopt toch een gevaarlijke situatie optreedt, worden deze werkzaamheden stilgelegd. Gezamenlijk kijken we dan naar een alternatief om uw opdracht alsnog uit te voeren.

IRATA-kwalificering

IRATA staat voor “Industrial Rope Access Trade Association.” Zij hebben een wereldwijd erkend en toonaangevend systeem voor rope access ontwikkeld. Een belangrijk punt hierin is dat snel, maar toch veilig, gewerkt kan worden. Het aantal risico-uren wordt op deze manier beperkt, en het is voor u als opdrachtgever zelfs voordeliger dan de meeste alternatieve oplossingen.
Het personeel van De Hoogwerker heeft altijd een IRATA-kwalificering. Minimaal Level 1, maar meestal Level 2. Op de werkvloer is ook altijd een supervisor aanwezig, die IRATA Level 3 kwalificering heeft, en ten alle tijde de veiligheid in de gaten houdt. Zo kunnen onze medewerkers elkaar altijd te hulp komen als er iets gebeurt.

Voorbeelden van werkzaamheden

Rope access kan gebruikt worden bij vele verschillende werkzaamheden. Hieronder volgen een paar voorbeelden:

– gevelreiniging en raambewassing bij hoge gebouwen
– renovatie van oude gebouwen
– ophangen van reclameframes en -doeken
– ophangen van licht- en geluidsinstallaties op evenementen
– werkzaamheden aan licht- en zendmasten, windmolens en bruggen
– plaatsen van zonnepanelen of bliksemafleiders
– werkzaamheden aan de pijlers van een boorplatform of een scheepsromp

Als u met een of meerdere van deze, of vergelijkbare, werkzaamheden te maken heeft, die u graag uit handen zou geven, neem dan vooral contact met ons op. En voor uw eigen rope access benodigdheden kunt u in onze webshop terecht. Met een geldig certificaat krijgt u hier zelfs 10% korting!