De term ‘rigger’ is Engels. Het komt van ‘rigging’, wat een verzameling is van alles dat ervoor zorgt dat een zeilboot vooruit gaat als het waait. Een rigger gebruikte vroeger touwen om de zeilen te hanteren, maar ook om goederen in en van het schip te hijsen. Tegenwoordig heet degene een rigger, wat ons helpt bij het laden en het lossen van vrachtwagens, treinwagons en ander materieel. Er zijn speciale opleidingen waarmee u wordt opgeleid tot dit beroep. 

Rigger: vereiste vaardigheden

Om rigger te kunnen worden, heb u bepaalde vaardigheden nodig. Belangrijk is dat u erg opmerkzaam bent. U moet snel kunnen handelen in het geval dat er gevaar dreigt en heeft een goed ruimtelijk inzicht nodig. Ook is het van belang dat goed goed diepte kunt zien. Een rigger moet ordelijk werken en zorg dragen voor het materiaal dat bij het werk gebruikt wordt. Als laatste is het belangrijk dat u een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft.

Rigger: Werkzaamheden

Een rigger werkt nauw samen met een rolbrugbestuurder of een kraanmachinist en een seingever. Een rolbrugbestuurder en een kraanmachinist verplaatsten lasten of tillen ze omhoog. Dit gebeurt door middel van een rolbrug of een kraan. Een seingever geeft de rolbrugbestuurder of de kraanmachinist bevelen door middel van gebaren. Dit is ook één van de werkzaamheden van een rigger.

Een rigger zorgt ervoor dat de lasten die verplaatst worden en het verplaatsingmaterieel niet beschadigd worden. Hij beheert alle materialen, die bij het verplaatsen nodig zijn. Een rigger moet er ook voor zorgen dat de veiligheidsregels op een juiste manier toegepast worden.

Veiligheid

Als u een rigger bent, is het verplicht om bepaalde beschermingsmiddelen te dragen. Een veiligheidshelm is essentieel als er het risico is dat er voorwerpen op jouw hoofd vallen. Bij geluid, dat harder is dan 80 decibel, wordt u aangeraden om gehoorbescherming te dragen. Vanaf 85 decibel is het zelfs verplicht. De overheid eist ook dat u schoenen met stalen neuzen en anti-slipzolen draagt. Er zijn speciale kerf en bestendige handschoenen die verplicht zijn als u lasten met scherpen randen of palletten hanteert. Er zijn ook speciale handschoenen voor als u met chemicaliën werkt.

Er zijn cursussen waardoor u nog minder risico loopt als u aan het werk bent als rigger. Bij de Hoogwerker kunt u een cursus ‘veilig werken op hoogte’ doen. De cursus duurt slechts een dag en daarna bent u in staat een val- of werkgordel aan te trekken, veilig kunt klimmen in een mast en heeft u kennis van diverse klim- en valbeveiligingsmaterialen.